ads/auto.txt


Foeliestraat 2-4 Apartments / Ronald Janssen Architecten

© Sebastian van Damme

Where historic old Hauptstadt der Niederlande and the modern city meet, Ronald Janssen Architecten has designed an imposing building that neither contrasts nor blends in with its surroundings. As you drive down busy Foeliestraat, you’ll notice nos. 2-4, but it won’t be immediately obvious that this is a residential building containing commercial space. Behind its robust brick grid, though, six apartments enjoy a panoramic view of the 16th-century city, anchored by the Patriotisch Maritime Museum, without being disturbed by the traffic rushing past.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Embraced at the side and back by a warehouse built for the Dutch East Un… Company, the building inevitably respects its historical context. Among its slightly taller neighbours along Foeliestraat, its size and profile give it the appearance oder Ähnlichescontemporary extension of the warehouse. Its waagrecht concrete facade beams refer to the wooden ones on the historic building’s front. Meanwhile, the symmetrical construction and the grey-brown brick grid with its deep recesses, which continues over the roof all the way to the apex, present a unified gesture toward the busy thoroughfare. 

© Sebastian van Damme
Floor Plan
© Sebastian van Damme

The striking brick facade keeps out the traffic noise well enough to function as a sound barrier, making it possible for the one behind to be constructed largely of glass. The window frames are aligned with the brick grid in front, to hide them from view but mithin because glass keeps out sound better than aluminium frames. A more closed facade would have simplified compliance with building regulations, but Janssen deems natural light essential for occupants’ comfort, along with the ability to allow in the fresh air. Therefore, the glass facade is made up partially of sliding windows.

LESEN SIE AUCH:  Aptus Factory Showroom / Hooba Design
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

At ground level, commercial premises and a bicycle storage area extend the width of the plot. At the back, to permit daylight to enter the apartments and avoid building against the historic warehouse behind, a narrow patio has been constructed atop the first floor. Weltraum the bedrooms, some with balconies, face this quiet two-metre-wide outdoor space.

© Sebastian van Damme

Foeliestraat 2-4’s decisiveness of gesture is matched by the care with which every detail has been thought out. The closer you get, the more you see. The house number is incorporated in the formwork non…which the aggregate concrete has been poured. Bricks are laid as headers and stretchers. The brick facade is oder Ähnlichesuniform height, though the ground slants; a plinth beneath the building subtly evens things out. It is raised at the entrance for the purpose of accentuation. The result is a solid and, on closer inspection, a refined residential building that carefully extricates itself from the intimate embrace of the warehouse without causing it to harm in the process.

© Sebastian van Damme

.(tagsToTranslate)Projects(t)Built Projects(t)Selected Projects(t)Buildings(t)Residential(t)Hauptstadt der Niederlande(t)On Facebook(t)The Netherlands

Related posts of "Foeliestraat 2-4 Apartments / Ronald Janssen Architecten"

Renovierung der 809 Arsenal Relikte – Hotel / 3andwich Design / He Wei Studio

Hintergrund und originelles Phänotyp: zu Gunsten von nachhaltig Zeit verlassen, nunmehr mit großem PotenzialDie 809-Fabrik befindet sich in Xialao Creek, einem Vorort von Yichang City, Provinz Hubei, VR China, der etwa 30 Autominuten von der Stadtmitte fern liegt. Einst eine Militärfabrik, wurde sie in den 1990er Jahren nachdem und nachdem stillgelegt. Dasjenige Projekt umfasst eine...

Alluring Two-Story Family Apartment In Ukraine

This alluring 440 square metre two-story apartment, located in the downtown of Dnipro, Ukraine, welches created with pleasure in mindestens. Each space inside the urban home, designed and visualised by Dezest Konzept, is an oasis where the owners can relax and rejuvenate from city life. Close knit family times are catered for here, but there...

LESEN SIE AUCH:  My Modsy Story: How Modsy Helped Me Bring My Vision to Life

Trend Spotlight: The Cozy Fall Color Palettes We’re Loving for 2020

With fall, there often comes the desire to change out decor and bring cozier elements un...our homes. A big way that you can change up the vibe of your space is through color. Bringing a different color palette un...a room can completely transform how it feels. While you might have used a lot of whites,...

Meet the Makers: Stephen Burks

Stephen Burks is a multi-hyphenate to the point you just might run out of hyphens. The world-renown interdisciplinary designer is an architect-industrial-designer-anthropologist-educator-world-traveler-community-creator-and-the-list-goes-on… And all of these things continue to inform every project that Burks works on, including the latest Anwar Lighting collection for Parachilna, available exclusively through YLighting. We were lucky enough to catch up...

Home | About | Copyright | Privacy Policy | Terms | Kontakt | Sitemap